UA-154892458-2
top of page
  • Poza scriitoruluiJON ARCHITECTS & PARTNERS

10 Sfaturi despre cum să alegi un arhitect potrivit pentru tine !!


 

Intenționezi să construiești sau să iți recompartimentezi vechea construcție?

Prezența unui arhitect în cadrul proiectelor tale te va scuti de neplăceri și îți va oferi siguranța că ideile și dorințele tale vor fi înțelese și respectate de executant. Consultă un specialist!


Iată 10 sfaturi utile ce te vor îndruma să îți alegi un arhitect potrivit nevoilor tale:

1. Pune-ți ordine în gânduri! Pentru a putea face o alegere bună a specialistului de care ai nevoie, încearcă să stabilești ce anume dorești să construiești, care sunt necesitățile familiei tale și alte criterii definitorii de care ai dorii ca acesta să țină cont la întocmirea proiectului. De obicei, arhitecții întocmesc alături de tine ”tema de proiectare” (un mic chestionar în care arhitectul colectează și structurează datele oferite de tine conform nevoilor și dorințelor tale de a construii - aceste date sunt necesare pentru a începe întocmirea proiectului)


2. Fă-ți o listă cu arhitecții din zonă. De obicei, oameni au încredere în recomandările venite de la persoanele apropiate - recenziile sunt importante și îți oferă siguranță. Dacă cu ajutorul recenziilor nu ai găsit câțiva specialiști, atunci, poți căuta pe internet, cu siguranță vei găsii câteva rezultate la căutările tale. Fă-ți o listă cu arhitecții din zonă și contactează-i pe cei care îți oferă încredere, seriozitate, sau au realizat proiecte similare cu ce vrei să construiești. După alegerea posibililor colaboratori, contactează-i telefonic și fă o scurtă triere. Pune-le câteva întrebări legate de proiectul dorit și spune-le cum ți-ai dorii să arate construcția ta. Orice arhitect care se respectă îți va răspunde întrebărilor de principiu, cu caracter general, dar nu îți va oferii răspunsuri elaborate - acestea se vor contura în urma detalierii temei de proiectare.


3. Stabilește o întâlnire. După scurta triere făcută din discuțiile telefonice stabiliți de comun acord o întâlnire pentru a-ți putea face o idee clară asupra cunoștințelor și pregătirii arhitectului. Aici vei avea nevoie de cerințele stabilite la punctul 1 - cu cât acestea sunt mai clare și bine stabilite cu atât proiectul va decurge fără prea multe bătăi de cap.


4. Arhitect cu drept de semnătură. Pentru a-și însușii un proiect, arhitectul trebuie să aibe drept de semnătură. Prin acest ”drept de semnătură” arhitectul oferă siguranță, garanție și o calitate serviciilor pe care le prestează. Doar așa proiectele întocmite vor fi conform normelor, normativelor și legislației în vigoare.


5. Află ce servicii oferă. Ideal este ca arhitectul să vă ofere servicii complete de proiectare - întocmiriea proiectului, întocmirea documentației pentru obținerea avizelor și întocmirea documentației pentru obținerea autorizației de construire (citește articolul pe care l-am scris despre Autorizația de construire, când ai nevoie de ea și cum se poate obține). Arhitectul cu drept de semnătură este ”Șef de proiect” și corelează toate specialitățile necesare elaborării unui proiect complet (ingineri structuriști, ingineri de instalații). Obținerea avizelor și verificarea proiectelor cerute de Unitățile Administrativ Teritoriale (Primăriile) sunt în sarcina beneficiarilor - în funcțiile de serviciile oferite, arhitecții se pot ocupa ei de aceste detalii.


6. Care este onorariul pe care îl practică? După stabilirea detaliilor din tema de proiectare și alegerea pachetului de servicii oferite, arhitectul îți poate comunica costurile. Unii arhitecți pot practica un onorariu orar, în timp ce alți arhitecți vă pot oferii serviciile în funcție de valoarea de investiție (un procent din costurile totale ale construcției). De obicei, onorariul practicat de arhitecții cu drept de semnătură este aplicat la nivelul recomandat de Ordinul Arhitecților din România.


7. Proiectarea construcției în 3D. Asigură-te că arhitectul pe care îl vei alege îți va proiecta construcția într-un program 3D - acest aspect este foarte important, astfel, îți vei face o idee de ansamblu despre cum va arăta în realitate proiectul pe care tu îl dorești. Totodată, cu ajutorul programelor de proiectare 3D corelarea tuturor specialităților necesare în cadrul unui proiect (arhitectură, structură și instalații) se face mult mai ușor și se pot descoperii eventuale neconcordanțe între acestea încă din stadiul de proiect.


8. Programe de randare. În concordanță cu proiectarea 3D, prin programele de randare, arhitectul îți poate simula diferite variante de finisare a construcției prin texturile folosite. Astfel, tot încă din stadiul de proiect, îți poți face o idee despre bugetul pe care trebuie să îl pregătești pentru această etapă.


9. Bugetul alocat construcției dorite. Anumiți arhitecți, la cererea beneficiarului, pot întocmii ”Devize” de estimare a costurilor aferente construirii proiectului dorit. În cadrul acestor documentații sunt cuprinse toate lucrările necesare construirii, manopera, transport, prețuri cu și fără TVA (pentru companii a căror construcții pot reprezenta investiții - astfel se poate deduce TVA-ul). Aceste devize sunt estimative, marja de abatere fiind cuprinsă între 15-25% datorită mai multor factori (de exemplu: fluctuația monedei euro, prețul de achiziție al materialelor, disponibilitatea acestora etc.). Dacă dorești să știi ce buget să îți aloci pentru viitoarea construcție, cere-i arhitectului tău un deviz estimativ pentru lucrările propuse.


10. Nu te grăbi să alegi. Ține cont de sfaturile pe care ți le-am enumerat mai sus, asigură-te că arhitectul pe care îl vei alege este un bun profesionist și că sunteți pe aceași lungime de undă. Asigură-te că specialistul ales te ascultă, te înțelege și că îți poate oferii cea mai bună variantă a construcției pe care tu o dorești. Multe probleme din timpul execuției (imprevizibile de cele mai multe ori) pot fi evitate dacă vă înțelegeți reciproc, comunicați și aveți valori morale asemănătoare.


Calitatea unui proiect bine făcut poate reduce substanțial costurile din etapa de construire - nu te zgârcii în a alege calitatea serviciilor, este mai bine să ”previi” anumite probleme în loc să le ”tratezi” (de cele mai multe ori, mai scump).

Fii sigur că că înțelegi modalitățile și termenele de plată, că înțelegi ce se întâmplă dacă oprești sau anulezi proiectul. Asigură-te că analizezi în amănunt contractul său înainte de a-l semna.

Sper că ți-au fost utile cele 10 Sfaturi despre cum să îți alegi un arhitect potrivit pentru tine!

Echipa JON ARCHITECTS & PARTNERS vă urează mult succes!


Comments


bottom of page